Egy kis hiánypótlás….

 

Immár nyolcadik működési évét kezdi meg a Vox Animi Vegyeskar 2011-ben. Minden évben önálló hangversenyt rendezünk a Művelődési Házban, Karácsonyi Hangversenyt a Római Katolikus Templomban, közreműködünk nemzeti és községi ünnepeken, hagyományőrző programokon (szüreti Nap, Pünkösdi Fesztivál), vallási, felekezeti istentiszteleteken, ökumenikus imaórán. Ezen kívül betlehemes énekléssel és Hátha szerenádokkal kedveskedünk a település lakóinak, Csömör több pontján. Kezdeményeztük a Csömöri Kánta megrendezését, a csömöri más kórusokkal, népdalkörökkel való szorosabb együttműködésért.

 

De milyen a visszhangja ennek a munkának? Akik hallották a kórust egy-egy műsorban, soha nem mulasztják el elismerésüket kifejezni, mind a kórus tagságának, mind a kórus vezetőségének. Köszönjük mindenkinek, akik így támogatják munkánkat, hiszen a visszajelzésekből (nem csak a dicséretekből) tanulhat mindenki, így mi is.

 

Sajnáljuk, hogy az írott sajtóban vagy az internetes oldalakon visszajelzést csak nagyon ritkán kaptunk az elmúlt időszakban. Mintha ezeken a fórumokon, a nagyhagyományú Petőfi Dalkör jogutódja, a Vox Animi Vegyeskar nem is létezne.

 

Természetesen nem azért dolgoztunk, dolgozunk, hogy írjanak rólunk hivatalos és nem hivatalos módon, mert elsődleges célunk a közösségteremtés a kóruséleten keresztül, színvonalas szakmai munka az amatőr énekkari tevékenységben. Mégis, a lelkes és aktív, sok áldozatot vállaló dalos, aki megtekinti a rendezvényekről szóló beszámolókat, képanyagot, és ezen keresztül összehasonlítja teljesítményét a többiekével, sokszor csalódott lehet.

 

Ezen kívül a Csömör arculatát bemutató Hívogató című önkormányzati kiadványból csak a Vox Animi Vegyeskar maradt ki, a Művelődési Házban minden évben megrendezett kulturális civil szervezetek összejövetelére eddig még egyetlen alkalommal nem kapott a kórus meghívást. Így volt ez legutóbb is, mikor a tanácskozást az új polgármester jelenlétében tartották.

 

Fellépéseinkről - ha mi magunk nem írunk magunkról – rendszeresen megfeledkeznek, ahogy karácsonyi hangverseinkről is, holott a templom minden évben megtelik, és igen nagy érdeklődés – várakozás övezi. A koncertet záró közös éneklés, kivétel nélkül mindenkit megérint évről évre. Az idei (december 19-i) hangverseny rangját emelte a hangszeres és énekes közreműködők magas színvonalú produkciója, igazi karácsony-váró hangulatot teremtve nem csak a csömöri, hanem a cinkotai, árpádföldi, mátyásföldi vendégek szívében is. Vannak külföldön élő csömöriek, akik rendszeresen itt vannak ezeken az alkalmakon. Több vendégünk mondta, mondja el minden alkalommal, hogy számára ezzel a hangversennyel kezdődik el igazán a karácsony.

 

Nem tartjuk szerencsésnek, ha valaki a saját érdemeit taglalja, valójában igen távol áll jellemünktől, közösségünktől és tőlem egyaránt. De munkánk túlzott elhallgatása viszont már bántó.

 

Ezért néhány dolgot szeretnék még felsorolni magunkról: minden kedden este 18.00-20.00-ig tartjuk próbáinkat a Krammer Teréz Zeneiskola hangversenytermében. Az ajtó mindenki előtt nyitva áll, szeretettel és figyelemmel fogadunk bárkit, függetlenül attól, hogy kottaolvasó vagy sem. Jöjjön el néhány alkalommal, és azután döntsön arról, hogy belép vagy sem kórusunkba. Amitől többen tartanak: hangpróba, egyéni meghallgatás, erre ritkán kerül sor, inkább a hangfaj megállapítása a cél. Mi csak megbízhatóságot, felelősségvállalást kérünk tagjainktól és igyekezetet a kórusművek megtanulásában. Miután elsősorban a férfi szólamok megerősítését szeretnénk megoldani, várjuk az énekes kedvű férfiakat, minél fiatalabb kortól.

 

Következő programjaink:

 

Várunk mindenkit tagjaink közé, énekeljen velünk, ápoljuk, gyarapítsuk Csömör hagyományait.

 

A Csömöri Vox Animi Vegyeskar nevében: Takács László karnagy

 

 

 

 

Kérjük, aki teheti adója 1 %-ával támogassa a Csömöri Vox Animi Vegyeskar Egyesületet.

 

Adószám: 18710711-1-13

 

Köszönjük támogatását